Briam, czyli warzywna zapiekanka
Przyszło lato, dostępność świeżych warzyw przeogromna.
Zabiorę Was dziś na obiad do słonecznej Grecji gdzie zaserwuję Wam Briam, czyli warzywną zapiekankę Przepis niezwykle prosty, a pyszny!
Jest to również świetny sposób na przemycenie warzyw do dziecięcej diety
Przepis na 2 porcje, 475 kcal każda.
Składniki:
Cukinia 400g
Ziemniaki 300g
Pomidor 200g
Bakłażan 150g
Cebula 80g
Ser feta 100g
Oliwa z oliwek 30g
Czosnek 1 ząbek
Oregano 1 łyżeczka
Przepis:
– Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
– Naczynie żaroodporne nasmarować oliwą.
– Ziemniaki, bakłażana, cukinię, pomidora, cebulę oraz czosnek pokroić w plasterki.
– Na dnie naczynia ułożyć plasterki ziemniaka oraz kilka plasterków czosnku. Skropić oliwą i posypać oregano. Na wierzchu ułożyć połowę obranej cukinii.
– Na cukinii ułożyć bakłażana oraz kilka plasterków czosnku. Całość doprawić solą, pieprzem, oliwą z oliwek oraz oregano.
– Na plasterkach bakłażana ułożyć resztę cukinii wraz z pokrojoną cebulą. Doprawić solą, pieprzem, oliwą oraz oregano.
– Na wierzchu ułożyć pomidora pokrojonego w plasterki. Doprawić solą, pieprzem, oliwą oraz oregano.
– Wstawić do piekarnika i piec przez około 1,5 godziny. Po upieczeniu posypać serem feta oraz oregano.