Buddha bowl

Lubicie ten rodzaj posiłku ? czyli Buddha Bowl ?, bo ja bardzo 😻poza tym że jest pyszny, pięknie wygląda a do tego jest mega zdrowy 💚

Porcja 630 kcal

Składniki:

  • Cukinia 200,0 g
  • Tofu wędzone 90,0 g
  • Awokado 70,0 g 0,5 x Sztuka
  • Pomidory koktajlowe 3,0 x Sztuka
  • Marchew 1,0 x Sztuka
  • Pieczarka, świeża 2,0 x Sztuka
  • Kukurydza konserwowa 30,0 g 2,0 x Łyżka
  • Ryż biały 30,0 g
  • Rukola 1,0 x Garść
  • Oliwa z oliwek 15,0 g 1,5 x Łyżka
  • Sos sojowy ciemny 10,0 g 1,0 x Łyżka
  • Kiełki brokuła 1,0 x Łyżka
  • Sok cytrynowy 1,0 x Łyżka
  • Szczypiorek 1,0 x Łyżeczka
  • Czosnek 1,0 x Ząbek
  • Sezam, nasiona 5,0 g

 

Przepis:

1. Ryż dokładnie opłucz na sitku, najlepiej gorącą wodą. Dodaj do osolonego lekko wrzątku (w proporcji 2:1- dwa razy więcej wody niż ryżu) i gotuj przez 20 minut. Gdy będzie miękki, odcedź.
2. Natłuść lekko patelnię grillową i ułóż na niej pokrojoną cukinię i pieczarki (jeśli są małe, to możemy smażyć w całości, dobrym wyborem będą również grzyby shitake). Smaż na dość dużym ogniu, po 3 minuty z każdej strony.
3. Marchewkę pokrój obieraczką we wstążki.
4. Tofu pokrój w kostkę. Na woku rozgrzej połowę oleju i dodaj tofu. Smaż, od czasu do czasu mieszając, aż będzie lekko rumiane.
5. Wok przetrzyj, rozgrzej pozostałą oliwą, dodaj posiekany czosnek i połowę szyczypiorku. Jak będą lekko złote, dodaj sos sojowy, wędzone tofu i wymieszaj.
6. Miskę napełnij ryżem, dodaj rukolę, pokrojone wąsko awokado, pomidorki koktajlowe, kiełki, kukurydzę, marchew, pieczarki, cukinię (lub kabaczek). Całość posyp tofu, sezamem i szczypiorkiem, a awokado skrop cytryną.

Informacja o Cookies

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Musisz zaakceptować by korzystać z serwisu