Buddha bowl
Lubicie ten rodzaj posiłku ? czyli Buddha Bowl ?, bo ja bardzo poza tym że jest pyszny, pięknie wygląda a do tego jest mega zdrowy
Porcja 630 kcal
Składniki:
- Cukinia 200,0 g
- Tofu wędzone 90,0 g
- Awokado 70,0 g 0,5 x Sztuka
- Pomidory koktajlowe 3,0 x Sztuka
- Marchew 1,0 x Sztuka
- Pieczarka, świeża 2,0 x Sztuka
- Kukurydza konserwowa 30,0 g 2,0 x Łyżka
- Ryż biały 30,0 g
- Rukola 1,0 x Garść
- Oliwa z oliwek 15,0 g 1,5 x Łyżka
- Sos sojowy ciemny 10,0 g 1,0 x Łyżka
- Kiełki brokuła 1,0 x Łyżka
- Sok cytrynowy 1,0 x Łyżka
- Szczypiorek 1,0 x Łyżeczka
- Czosnek 1,0 x Ząbek
- Sezam, nasiona 5,0 g
Przepis:
1. Ryż dokładnie opłucz na sitku, najlepiej gorącą wodą. Dodaj do osolonego lekko wrzątku (w proporcji 2:1- dwa razy więcej wody niż ryżu) i gotuj przez 20 minut. Gdy będzie miękki, odcedź.
2. Natłuść lekko patelnię grillową i ułóż na niej pokrojoną cukinię i pieczarki (jeśli są małe, to możemy smażyć w całości, dobrym wyborem będą również grzyby shitake). Smaż na dość dużym ogniu, po 3 minuty z każdej strony.
3. Marchewkę pokrój obieraczką we wstążki.
4. Tofu pokrój w kostkę. Na woku rozgrzej połowę oleju i dodaj tofu. Smaż, od czasu do czasu mieszając, aż będzie lekko rumiane.
5. Wok przetrzyj, rozgrzej pozostałą oliwą, dodaj posiekany czosnek i połowę szyczypiorku. Jak będą lekko złote, dodaj sos sojowy, wędzone tofu i wymieszaj.
6. Miskę napełnij ryżem, dodaj rukolę, pokrojone wąsko awokado, pomidorki koktajlowe, kiełki, kukurydzę, marchew, pieczarki, cukinię (lub kabaczek). Całość posyp tofu, sezamem i szczypiorkiem, a awokado skrop cytryną.