Curry z kalafiora
Moi drodzy dziś zabiorę Was w indyjskie klimaty i zaproponuję Wam pyszne curry gdzie główną rolę gra kalafior oraz młode ziemniaczki A wszystko to podane w kremowym mleczku kokosowym Naprawdę można się rozmarzyć
Dla fanów łagodnego jedzenia proponuję jednak odstawić papryczkę
Składniki:
Kalafior 250g
Młode ziemniaki 250g
Mleczko kokosowe 200g
Liście pietruszki 24g
Oliwa z oliwek 20g
Sos sojowy 20g
Imbir 15g
Czosnek 2 ząbki
Papryczka chili 10g
Kurkuma 1 łyżeczka
Przepis:
Imbir, czosnek obrać i zetrzeć na tarce. Paprykę drobno pokroić.
W dużym garnku rozgrzać oliwę, dodać czosnek, imbir, kurkumę i smażyć mieszając co chwilę przez kilka minut.
Wlać 150 ml wody oraz mleko kokosowe. Dodać obrane i pokrojone na ćwiartki młode ziemniaki, papryczkę chili (można też ją dodatkowo posiekać), sos sojowy.
Wymieszać i zagotować. Przykryć i gotować przez ok. 20 minut
Następnie dodać różyczki kalafiora, wymieszać i ponownie zagotować. Gotować bez przykrycia przez ok. 10 minut. Posypać posiekaną pietruszką lub kolendrą