Delikatne knedle ze śliwkami

Bardzo często prosicie mnie o przepis na domowe knedle. Dlatego wybrałam na targu najlepsze węgierki i zrobiłam pyszne, rozpływające się w ustach knedle ze sliwkami. Jakie knedle najbardziej lubisz? ze smietaną? bułka tartą? czy z cukrem?

• 700 gram ziemniaków
• 250 gram mąki pszennej 480
• 1 jajko
• 25 śliwek (moje były niewielkie)
• trochę mąki do podsypania
ulubione dodatki: u mnie cukier, cynamon, roztopione masło

Przepis:

Obieram ziemniaki, kroję na mniejsze kawałki, gotuję do miękkości w wodzie z solą. W międzyczasie nacinam śliwki i wyciągam pestkę. Gorące ziemniaki (to ważne !) przepuszczam przez maszynkę do mięsa, lub praskę. Następnie dodaję mąkę i mieszam z gorącymi ziemniakami, do połączenia składników gdy się dobrze połączą dodaję jajko i wyrabiam rękami ciasto. Ciasto jest dość klejące, następnie przekładam na stolnicę posypaną mąka i roluję walec z ciasta. Kroję walec na kawałki grubości ok 2 cm. Następnie rozciągam kawałek ciasta na placuszek, w środku układam śliwkę i zaklejam, a następnie roluję w dłoniach aby uzyskać ładny kształt. Knedle układam na tacy posypanej mąką ( trzeba to koniecznie zrobić , bo knedle się przykleją do powierzchni tacy). Następnie wrzucam knedle na gotująca, posoloną wodę, czekam aż wypłyną na powierzchnię i gotuję jeszcze 2 minuty. Następnie wyławiam i układam na talerzu. Knedle polałam odrobiną roztopionego masła, posypałam cukrem i cynamonem.
Były pyszne i rozpływające się w ustach.

Informacja o Cookies

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Musisz zaakceptować by korzystać z serwisu