Dhal

Dzisiaj zabiorę Was na wycieczkę do Indii, aby ugotować proste, ale niesamowicie pyszne danie, jakim jest DHAL

To danie przypominające curry, w którym głównym składnikiem jest czerwona soczewica

Dhal jest przepyszny, a soczewica nasyci Was na długie godziny. Dodatkowo do przygotowania potrzebujemy tylko jednej patelni, więc nie będziecie mieli dużo zmywania.

 

Zapraszam.

 

Przepis na 1 porcję, 507 kcal.

 

Składniki:

 

  • Bulion warzywny 100 g,
  • Mleczko kokosowe 21% 100 g,
  • Pomidory z puszki 100 g,
  • Soczewica czerwona sucha 60 g,
  • Cebula 30 g,
  • Szpinak 25 g,
  • Papryczka chili 5 g,
  • Oliwa z oliwek 5 g,
  • Kmin rzymski 1 łyżeczka,
  • Kurkuma 1/2 łyżeczki.

 

Przepis:

 

  • Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Cebulę pokroić w cienkie pióra, a następnie smaż na patelni aż do zeszklenia.
  • W tym czasie na sitku dobrze wypłucz soczewicę, aby się nie pieniła.
  • Na patelnię dodaj pomidory z puszki, mleczko kokosowe, bulion, soczewicę oraz przyprawy. Dopraw solą i pieprzem do smaku i wymieszaj.
  • Patelnię przykryj pokrywką i gotuj dhal przez 15 minut, aż do ugotowania soczewicy.
  • Po tym czasie dodaj umyty, pokrojony na mniejsze kawałki szpinak i wymieszaj, aby lekko zwiądł.

Smacznego !

Dhal - potrawa indyjska

Informacja o Cookies

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Musisz zaakceptować by korzystać z serwisu