Dhal
Dzisiaj zabiorę Was na wycieczkę do Indii, aby ugotować proste, ale niesamowicie pyszne danie, jakim jest DHAL
To danie przypominające curry, w którym głównym składnikiem jest czerwona soczewica
Dhal jest przepyszny, a soczewica nasyci Was na długie godziny. Dodatkowo do przygotowania potrzebujemy tylko jednej patelni, więc nie będziecie mieli dużo zmywania.
Zapraszam.
Przepis na 1 porcję, 507 kcal.
Składniki:
- Bulion warzywny 100 g,
- Mleczko kokosowe 21% 100 g,
- Pomidory z puszki 100 g,
- Soczewica czerwona sucha 60 g,
- Cebula 30 g,
- Szpinak 25 g,
- Papryczka chili 5 g,
- Oliwa z oliwek 5 g,
- Kmin rzymski 1 łyżeczka,
- Kurkuma 1/2 łyżeczki.
Przepis:
- Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Cebulę pokroić w cienkie pióra, a następnie smaż na patelni aż do zeszklenia.
- W tym czasie na sitku dobrze wypłucz soczewicę, aby się nie pieniła.
- Na patelnię dodaj pomidory z puszki, mleczko kokosowe, bulion, soczewicę oraz przyprawy. Dopraw solą i pieprzem do smaku i wymieszaj.
- Patelnię przykryj pokrywką i gotuj dhal przez 15 minut, aż do ugotowania soczewicy.
- Po tym czasie dodaj umyty, pokrojony na mniejsze kawałki szpinak i wymieszaj, aby lekko zwiądł.
Smacznego !