Drożdżowe racuszki z jabłkami

 

Mam dla Was przepis na śniadanie – prawdziwy smak dzieciństwa 👼

Są to drożdżowe racuszki z jabłkami. Niesamowicie puszyste i pięknie pachnące.

Idealne także dla najmłodszych.

 

Zapraszam.

 

 

Przepis na 2 porcje, 460 kcal każda.

Racuchy z jabłkami

Składniki:

 

  • Jabłka 100 g,
  • Mąka orkiszowa 150 g,
  • Mleko 130 g,
  • Jajko 1 sztuka,
  • Drożdże świeże 20 g,
  • Cukier 20 g,
  • Olej rzepakowy 15 g,
  • Szczypta soli.

 

Sposób przygotowania:

 

  • Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach i odłożyć do miski.
  • Mąkę przesiać do miski. Dodać do niej mleko, cukier, olej, drożdże, sól oraz wbić jajo. Wymieszać do wyrobienia gładkiej masy.
  • Do ciasta wrzucić starte jabłka, wymieszać i odstawić na około 20 minut do wyrośnięcia.
  • Po 20 minutach rozgrzać patelnię, natrzeć tłuszczem i nakładać po łyżce ciasta. Można smażyć kilka placków naraz. Smażyć na średnim ogniu po około 4 minut z obu stron aż do zbrązowienia.

 

 

 

 

🍎🍎🍎Smacznego!🍎🍎🍎

 

Informacja o Cookies

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Musisz zaakceptować by korzystać z serwisu