Drożdżowe racuszki z jabłkami
Mam dla Was przepis na śniadanie – prawdziwy smak dzieciństwa 👼
Są to drożdżowe racuszki z jabłkami. Niesamowicie puszyste i pięknie pachnące.
Idealne także dla najmłodszych.
Zapraszam.
Przepis na 2 porcje, 460 kcal każda.
Składniki:
- Jabłka 100 g,
- Mąka orkiszowa 150 g,
- Mleko 130 g,
- Jajko 1 sztuka,
- Drożdże świeże 20 g,
- Cukier 20 g,
- Olej rzepakowy 15 g,
- Szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach i odłożyć do miski.
- Mąkę przesiać do miski. Dodać do niej mleko, cukier, olej, drożdże, sól oraz wbić jajo. Wymieszać do wyrobienia gładkiej masy.
- Do ciasta wrzucić starte jabłka, wymieszać i odstawić na około 20 minut do wyrośnięcia.
- Po 20 minutach rozgrzać patelnię, natrzeć tłuszczem i nakładać po łyżce ciasta. Można smażyć kilka placków naraz. Smażyć na średnim ogniu po około 4 minut z obu stron aż do zbrązowienia.
🍎🍎🍎Smacznego!🍎🍎🍎