Dyniowe mufinki

Dynia, to warzywo kameleon sprawdzi się przepisach na słodkości i na wytrawne dania. Muffinki dyniowe są pyszne, a jednocześnie zdrowe. Przygotujesz bez problemu jeśli nawet słodkie wypieki nie są Twoją mocną stroną

Potrzebujesz:

• 200 g puree z dyni
• 200 g mąki orkiszowej/ pszennej
• 100 g mąki migdałowej
• 170 g cukru
• 1 łyżeczka sody oczyszczonej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• otarta skórka z 2 pomarańczy
• 2 jajka
• 2 łyżki cukru waniliowego
• 80 mleka
• 150 g masła
• maliny lub wiśnie mrożone

Przepis:

  • Do miski przesiej mąką z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodaj skórkę i cukier, wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do 190 C.
  • W drugiej misce zblenduj puree z jajkami dodaj roztopione masło i mleko, dokładnie wymieszaj
  • Połącz składniki mokre z sypkim i wymieszaj do połączenia składników wyłóż ciasto do papilotek (do połowy papilotki, bo podwoi swą objętość), na wierzchu ułóż kilka owoców. Piecz w piekarniku około 20 min, sprawdzaj patyczkiem czy ciasto jest suche.

SMACZNEGO!

Informacja o Cookies

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Musisz zaakceptować by korzystać z serwisu