Falafel

Nie korzystam z tego przepisu często, ale chyba powinnam to zmienić. Jeśli też kochacie falafele to zrozumiecie. Odejdziemy jednak od tradycyjnej smażonej wersji, a nasze upieczemy w piekarniku. Idealnie nadadzą się do lunchboxa lub do ulubionej sałatki.

Przepis na 2 porcje, 392 kcal każda.

Składniki:

– Ciecierzyca z zalewy 300g

– Mąka pszenna 60g

– Cebula 50g

– Liście pietruszki 24g

– Olej rzepakowy 15g

– Czosnek 1 ząbek

– Proszek do pieczenia 1 łyżeczka

– Sól i pieprz do smaku

 

 

Przepis:

– Ciecierzycę odsącz z zalewy
– Posiekaj drobno cebulę, pietruszkę, czosnek przeciśnij przez praskę
– Zmiel ciecierzycę ze wszystkimi składnikami, z dodatkiem przyprawy garam masala, soli i pieprzu
– Dodaj mąkę i proszek do pieczenia, jeśli masa będzie zbyt gęsta dodaj wody
– Uformuj 6 kotletów i piecz 30-40 minut w 180 stopniach (piecz na papierze do pieczenia, papier pod kotlecikiem lekko posmaruj olejem i sam kotlecik też)
 

Informacja o Cookies

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Musisz zaakceptować by korzystać z serwisu