Falafel
Nie korzystam z tego przepisu często, ale chyba powinnam to zmienić. Jeśli też kochacie falafele to zrozumiecie. Odejdziemy jednak od tradycyjnej smażonej wersji, a nasze upieczemy w piekarniku. Idealnie nadadzą się do lunchboxa lub do ulubionej sałatki.
Przepis na 2 porcje, 392 kcal każda.
Składniki:
– Ciecierzyca z zalewy 300g
– Mąka pszenna 60g
– Cebula 50g
– Liście pietruszki 24g
– Olej rzepakowy 15g
– Czosnek 1 ząbek
– Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
– Sól i pieprz do smaku
Przepis:
– Ciecierzycę odsącz z zalewy
– Posiekaj drobno cebulę, pietruszkę, czosnek przeciśnij przez praskę
– Zmiel ciecierzycę ze wszystkimi składnikami, z dodatkiem przyprawy garam masala, soli i pieprzu
– Dodaj mąkę i proszek do pieczenia, jeśli masa będzie zbyt gęsta dodaj wody
– Uformuj 6 kotletów i piecz 30-40 minut w 180 stopniach (piecz na papierze do pieczenia, papier pod kotlecikiem lekko posmaruj olejem i sam kotlecik też)