Faszerowana cukinia
Przed Wami takie oto eleganckie faszerowane cukinie . Jeśli smakowała Wam zapiekanka z bakłażana kilka przepisów wcześniej, to taki obiad z pewnością też Wam zasmakuje
Przepis na 2 porcje po 340 kcal.
Składniki:
Cukinia 600g
Pomidory z puszki 400g
Papryka czerwona 280g
Bakłażan 200g
Oliwa z oliwek 30g
Cukier trzcinowy 10g
Czosnek 2 ząbki
Oregano 2 łyżeczki
Ocet balsamiczny 2 łyżeczki
Słodka papryka 1 łyżeczka
Wędzona papryka 1 łyżeczka
Przepis
Piekarnik nagrzej do 200 C
Warzywa ( prócz cukinii, pomidorów i czosnku) pokrój w gruba kostkę, a cukinię przekrój wzdłuż
Warzywa rozłóż na papierze do pieczenia, skrop 1 łyżeczką oliwy i wstaw do nagrzanego piekarnika na 20 minut
Na patelni rozgrzej resztę oliwy i podsmaż pokrojony czosnek przez pół minuty. Warzywa, (oprócz cukinii) dorzuć do czosnku i dodaj przyprawy. Podduś kilka minut, dodaj pomidory, ocet balsamiczny i cukier, dopraw solą i pieprzem.
Z cukinii usuń miąższ z pestkami, a wgłębienia wypełnij warzywami.
Cukinie zapiekaj w piekarniku przez 30 min.