
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.

W miseczce umieścić nerkowce i zalać wrzątkiem. Odstawić na około 5 minut.

Bataty dokładnie wyszorować, nie obierać ze skórki. Odciąć końce i przeciąć wzdłuż na pół. Bataty umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i umieścić w piekarniku na około godzinę. Po tym czasie wyjąć je i ostudzić.

Kiedy bataty wystygnąć wydrążyć z nich miąższ (nie cały) zostawiając skórkę tak, aby dalej była sztywna. Skórkę umieścić w piekarniku na dodatkowe 10 minut, aby stała się chrupiąca.

Wydrążony miąższ umieścić w misce i rozgnieść widelcem. Dodać fasolę, kukurydzę, drobno posiekane chili (bez nasionek) oraz posiekaną drobno cebulę.

Czosnek przecisnąć przez praskę, a kolendrę posiekać. Dodać do batatów razem z kuminem, papryką, sokiem z limonki, solą i pieprzem i dokładnie wymieszać.

Nerkowce odsączyć z wody, umieścić w blenderze wraz z resztą składników na ser z nerkowców i zblendować na jednolitą masę.

Skórki z batata nadziać farszem, na wierzchu ułożyć pokrojone w plastry awokado i polać obficie serem z nerkowców. Włożyć do piekarnika na 5 minut do ogrzania.