Faszerowane bataty w stylu meksykańskim
Dzisiaj na obiad proponuję faszerowane bataty w stylu meksykańskim Obiad pełen zdrowych składników i antyoksydantów Danie zupełnie wegańskie więc posmakują każdemu
Bataty serwowane z pysznym serem z nerkowca , jeśli nie macie jednak czasu możecie użyć zwykłego jogurtu
Przepis na 3 porcje, 620 kcal każda.
Składniki:
Bataty 3 sztuki
Fasola konserwowa 200g
Kukurydza konserwowa 100g
Papryczka chili 1/2 sztuki
Mała cebula
Czosnek 2 ząbki
Kolendra świeża
Kumin 1 łyżeczka
Papryka czerwona 1 łyżeczka
Sok z 1/2 limonki
Sól i pieprz 1 łyżeczka
Awokado 1/2 sztuki
Ser z nerkowców:
Nerkowce 150g
Mleko roślinne 100g
Czosnek granulowany 1/2 łyżeczki
Sok z cytryny 1/2 łyżeczki
Sól 1/2 łyżeczki
Przepis:
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
W miseczce umieścić nerkowce i zalać wrzątkiem. Odstawić na około 5 minut.
Bataty dokładnie wyszorować, nie obierać ze skórki. Odciąć końce i przeciąć wzdłuż na pół. Bataty umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i umieścić w piekarniku na około godzinę. Po tym czasie wyjąć je i ostudzić.
Kiedy bataty wystygnąć wydrążyć z nich miąższ (nie cały) zostawiając skórkę tak, aby dalej była sztywna. Skórkę umieścić w piekarniku na dodatkowe 10 minut, aby stała się chrupiąca.
Wydrążony miąższ umieścić w misce i rozgnieść widelcem. Dodać fasolę, kukurydzę, drobno posiekane chili (bez nasionek) oraz posiekaną drobno cebulę.
Czosnek przecisnąć przez praskę, a kolendrę posiekać. Dodać do batatów razem z kuminem, papryką, sokiem z limonki, solą i pieprzem i dokładnie wymieszać.
Nerkowce odsączyć z wody, umieścić w blenderze wraz z resztą składników na ser z nerkowców i zblendować na jednolitą masę.
Skórki z batata nadziać farszem, na wierzchu ułożyć pokrojone w plastry awokado i polać obficie serem z nerkowców. Włożyć do piekarnika na 5 minut do ogrzania.
Smacznego!