Faszerowane bataty w stylu meksykańskim

Dzisiaj na obiad proponuję faszerowane bataty 🍠 w stylu meksykańskim 🇲🇽  Obiad pełen zdrowych składników i antyoksydantów 🥗 Danie zupełnie wegańskie więc posmakują każdemu 😋
Bataty serwowane z pysznym serem z nerkowca 🧀, jeśli nie macie jednak czasu możecie użyć zwykłego jogurtu 👍
 
Przepis na 3 porcje, 620 kcal każda.
 
Składniki:
 
🍠Bataty 3 sztuki
🍠Fasola konserwowa 200g
🍠Kukurydza konserwowa 100g
🍠Papryczka chili 1/2 sztuki
🍠Mała cebula
🍠Czosnek 2 ząbki
🍠Kolendra świeża
🍠Kumin 1 łyżeczka
🍠Papryka czerwona 1 łyżeczka
🍠Sok z 1/2 limonki
🍠Sól i pieprz 1 łyżeczka
🍠Awokado 1/2 sztuki
 
Ser z nerkowców:
 
🍠Nerkowce 150g
🍠Mleko roślinne 100g
🍠Czosnek granulowany 1/2 łyżeczki
🍠Sok z cytryny 1/2 łyżeczki
🍠Sól 1/2 łyżeczki

Przepis:

🍠Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
🍠W miseczce umieścić nerkowce i zalać wrzątkiem. Odstawić na około 5 minut.
🍠Bataty dokładnie wyszorować, nie obierać ze skórki. Odciąć końce i przeciąć wzdłuż na pół. Bataty umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i umieścić w piekarniku na około godzinę. Po tym czasie wyjąć je i ostudzić.
🍠Kiedy bataty wystygnąć wydrążyć z nich miąższ (nie cały) zostawiając skórkę tak, aby dalej była sztywna. Skórkę umieścić w piekarniku na dodatkowe 10 minut, aby stała się chrupiąca.
🍠Wydrążony miąższ umieścić w misce i rozgnieść widelcem. Dodać fasolę, kukurydzę, drobno posiekane chili (bez nasionek) oraz posiekaną drobno cebulę.
🍠Czosnek przecisnąć przez praskę, a kolendrę posiekać. Dodać do batatów razem z kuminem, papryką, sokiem z limonki, solą i pieprzem i dokładnie wymieszać.
🍠Nerkowce odsączyć z wody, umieścić w blenderze wraz z resztą składników na ser z nerkowców i zblendować na jednolitą masę.
🍠Skórki z batata nadziać farszem, na wierzchu ułożyć pokrojone w plastry awokado i polać obficie serem z nerkowców. Włożyć do piekarnika na 5 minut do ogrzania.
 
Smacznego! ❤️
 

Informacja o Cookies

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Musisz zaakceptować by korzystać z serwisu