Gotowana młoda kapusta
Kochani, jeśli jesteście częstymi bywalcami mojego Instagrama to wiecie, że jedną z rad które, zawsze daje to GOTOWAĆ SEZONOWO Wiadomo, że czasem nie chce się czekać całego roku na dobre truskawki , ale to właśnie sezonowe produkty są najzdrowsze , maja najwiecej witamin i są najpyszniejsze Jeśli jednak chcecie zachować świeżość sezonowych warzyw i owoców, najlepiej jest je zamrozić
A na co teraz jest sezon? Na młodą kapustę oczywiście Dlatego dzisiaj mam dla Was przepis na młodą kapustę z marchewką i koperkiem
Przepis na 1 porcję, 230 kcal.
Produkty:
Kapusta biała 200g
Jabłko 70g
Marchew 45g
Cebula 20g
Oliwa z oliwek 10g
Koperek 5g
Kminek 1 łyżeczka
Liść laurowy 2 sztuki
Pieprz i sól 1 łyżeczka
Przepis:
Kapustę poszatkować, cebule drobno posiekać, marchewkę i jabłko zetrzeć na tarce.
W garnku na łyżce oliwy zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, marchewkę i jabłko (ok. 3-5 min)
Dodać kapustę oraz obraną i startą marchewkę i jabłko.
Wlać troszkę wody, doprawić solą, pieprzem, dodać kminek i listek laurowy. Wymieszać i zagotować.
Przykryć i gotować 15-20 min do miękkości.
Na koniec dodać posiekany koperek.
Najlepiej smakuje następnego dnia.