Gryczana granola
Przepis dla tych, którzy nie wyobrażają sobie śniadania bez granoli. Dla mnie granola to jedna ze stałych pozycji w moim śniadaniowym repertuarze. W tym przepisie zamiast płatków owsianych użyłam kaszy gryczanej.
Składniki:
Kasza gryczana niepalona 200g
Orzechy laskowe 100g
Nerkowce 100g
Sezam 100g
Migdały 100g
Żurawina suszona 50 g
Miód 50g
Olej rzepakowy 20g
Sól himalajska 2 szczypty
Liczba porcji: 20 po 35 g
1 porcja 180 kcal
Przepis:
- Piekarnik rozgrzej do 170 C.
- W dużej misce wymieszaj ( z wyjątkiem żurawiny) orzechy z kaszą, dodaj olej, miód i sól, wszystko dokładnie wymieszaj.
- Granolę rozsyp na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- W czasie pieczenia obserwuj granolę aby zbytnio się nie przypaliła. Powinna być lekko złota.
- Piecz około 20 min. Po wystudzeniu wymieszaj z żurawiną.