Insulinooporność

INSULINOOPORNOŚĆ jest problemem powoli wchodzącym na skalę globalną 🌏 Nasz tryb życia i rozwój cywilizacji nie sprzyja regularnemu, prawidłowemu odżywianiu się, przez co nasza równowaga glukozowo-insulinowa jest rozchwiana

❓Czym jest insulinooporność i jak się z nią zmierzyć? 

➡️ Insulinooporność to stan, gdy komórki naszego organizmu przestają być wrażliwe na insulinę, czyli eden z kluczowych hormonów naszego organizmu. Wraz ze spożyciem pokarmu dostarczamy naszemu organizmowi glukozy, a fizjologiczną odpowiedzią na to jest wydzielanie insuliny przez trzustkę. Ta następnie transportuje glukozę z krwiobiegu do komórek i dostarcza im energii. 

➡️ Kiedy “przeładowujemy się” glukozą, czyli po prostu przejadamy się, receptory dla insuliny obecne w tkankach tracą wrażliwość na ten hormon. Pierwszą tkanką, która traci wrażliwość na insulinę, jest tkanka tłuszczowa. Podczas nadmiernej podaży kalorii tkanka tłuszczowa szybko zwiększa swoją masę i objętość, co prowadzi do niedokrwienia, gdyż komórki tłuszczowe uciskają naczynia krwionośne. 

➡️ Niedokrwienie jest sygnałem dla komórek układu odpornościowego — makrofagów, które starają się zatrzymać niedokrwienie poprzez produkcję czynników prozapalnych. Efektem tego jest uniewrażliwienie tkanki tłuszczowej na czynnik powodujący jej zwiększanie, czyli insulinę. W wyniku tego poziom glukozy i insuliny w naszym poziomie wzrasta, ale nie ma dobrego sposobu, aby wrócić do odpowiedniego poziomu. 

➡️ Najważniejszym czynnikiem prowadzącym do rozwoju insulinooporności jest wyżej wspomniane przeenergetyzowanie komórek, jednakże przewlekły stan zapalny, stres oraz brak aktywności fizycznej również mają tutaj swój udział. 

➡️ Insulinooporność może wydawać się błahym problemem, nie jest w końcu chorobą. Nie są to jednak przelewki, ponieważ prowadzi ona do wielu poważnych następstw. Z problemem insulinooporności najczęściej zmagają się osoby z nadwagą i otyłością oraz osoby z predyspozycją genetyczną. 

➡️ Jest to jednak swego rodzaju błędne koło: otyłość prowadzi do insulinooporności, która napędza dalszy rozwój otyłości, ponieważ hiperinsulinemia wzmaga apetyt. 

 

Insulinooporność

🔴 Objawy insulinooporności to: 

● napady wilczego apetytu (szczególnie na słodkie produkty) nawet zaraz po posiłku, 

● brak spadku wagi pomimo stosowania odpowiedniej diety, 

● łatwe przybieranie na wadze, 

● przewlekłe zmęczenie i senność, 

● brak energii,

● bóle głowy wraz z zaburzeniami pamięci, 

● nadmierna potliwość,

● problemy z koncentracją i rozdrażnienie.

 

❗Problemy te często zrzucamy na karb stresu, nie myśląc o tym, że mogą być początkiem czegoś poważnego. 

🔴 Poważnymi powikłaniami insulinooporności są między innymi: 

● cukrzyca typu 2, 

● choroby układu sercowo-naczyniowego → udar, zawał, miażdżyca,

● niealkoholowe stłuszczenie wątroby, 

● zespół metaboliczny,

● zespół policystycznych jajników. 

 

❓Co powinniśmy zrobić jeśli podejrzewamy u siebie insulinooporność?

❗️Najważniejsza jest oczywiście konsultacja z lekarzem, a także dietetykiem.

➡️ Badaniami, które wykonujemy, w celu wykluczenia insulinooporności są: 

glukoza na czczo → weryfikacja czy nasz poziom cukru jest prawidłowy,

doustny test obciążenia glukozą (OGTT) → jest to sprawdzenie reakcji naszego organizmu na podaż dużej ilości glukozy, 

badanie wskaźnika HOMA-IR → jest to wskaźnik bezpośrednio oceniający insulinooporność na podstawie pomiaru glukozy i insuliny we krwi; im wyższy HOMA-IR, tym wyższa insulinooporność. 

❗️Jeśli stwierdzona zostanie u nas insulinooporność, warto zainteresować się indeksem oraz ładunkiem glikemicznym produktów, które spożywamy. 

🔵 Indeks glikemiczny (IG) to wskaźnik, który określa wpływ produktów na stężenie glukozy po ich spożyciu. Najprościej mówiąc, produkty z wysokim IG powodują wyższe skoki glukozy niż produkty z niskim IG. Także produkty z wysokim IG powodują szybszy spadek glukozy po posiłku, co może skutkować napadami głodu po posiłkach. 

🔵 Ładunek glikemiczny (ŁG) to wskaźnik, który ocenia zawartość węglowodanów (cukrów) w pożywieniu. Opiera się ona na IG oraz rozmiarze standardowej porcji. Innymi słowy, określa ile węglowodanów, jest w standardowej porcji. 

Innymi słowy, produkty o wysokim IG spożywane rzadko, w małych ilościach mogą dać taki sam wyrzut insuliny jak produkty o niskim IG jedzone w dużych ilościach. 

 

mniej cukru

❓Jak najlepiej walczyć z insulinoopornością?

✔️ Jeśli w naszym organizmie nie doszło do nieodwracalnych zmian, najlepszym sposobem jest dbanie o zdrowy tryb życia. Na pierwszym miejscu znajduje się zbilansowana dieta🍏🥕🍝🥗 🥘🍶, bogata w owoce i warzywa, węglowodany złożone, białko pochodzące z chudego mięsa lub pochodzenia roślinnego oraz zdrowe kwasy tłuszczowe, które znajdziemy m.in. w rybach🐟, orzechach🥜 i oliwie z oliwek. Istotnym czynnikiem jest również błonnik pokarmowy, który pomaga naszemu organizmowi uwrażliwić się ponownie na insulinę.

✔️ Warto zadbać o regularność naszych posiłków, picie minimum 2l wody dziennie oraz unikanie podjadania. Dodatkowo warto zadbać o aktywność fizyczną 🚴‍♀️🤸‍♂️🏊‍♀️, minimum 150 minut tygodniowo. Jeśli sport jest nam obcy, warto zacząć od długich, energicznych spacerów, powoli wchodząc na wyższe stopnie wtajemniczenia. Najważniejsze to uprawiać sport, który lubimy, aby nie zniechęcić się do aktywności fizycznej. 

❗️Pamiętajcie, że najlepiej jest zapobiegać, a nie leczyć. Poprzez prowadzenie zdrowego trybu życia jesteśmy w stanie bardzo sobie pomóc, zapobiegając rozwojowi wielu chorób, które mogą nas dopaść wraz z wiekiem. 

Zdrowie jest w końcu najważniejsze! 😊💙💙💙

 

Informacja o Cookies

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Musisz zaakceptować by korzystać z serwisu