Kapuśniak z młodej kapusty z soczewicą
Nareszcie, doczekaliśmy się sezonu na młodą kapustę
Mam nadzieję, że kapusta jeszcze Wam nie zbrzydła, bo przed Wami przepis na kapuśniak Jest to jednak wersja wegańska i zamiast mięsa użyłam soczewicy
Zapraszam!
Przepis na 3 porcje, każda po 300 kcal.
Składniki:
Bulion warzywny 1,5l
Kapusta biała 600g
Ziemniaki 140g
Cebula 100g
Soczewica czerwona, sucha 60g
Koncentrat pomidorowy 50g
Oliwa z oliwek 20g
Sok z cytryny 10g
Sos sojowy 10g
Koperek 10g
Papryka słodka, ostra i wędzona-1 łyżeczka
Ziele angielskie 2 sztuki
Sol i pieprz do smaku
Przepis:
W garnku rozgrzać oliwę, dodać posiekaną cebulę i ziele angielskie, podsmażyć aż cebula zrobi się szklista.
Do cebuli dodać koncentrat pomidorowy, przyprawy i podsmażać do połączenia składników i uwolnienia zapachu.
Kapustę posiekać, ziemniaki pokroić w kostkę, dorzucić do garnka, wymieszać, dodać soczewicę. Dodać bulion, sos sojowy, sól i pieprz. Gotować pod przykryciem przez 20 min. aż soczewica będzie miękka.
Na koniec dodaj posiekany koperek i sok z cytryny.