Kapuśniak z młodej kapusty z soczewicą

Nareszcie, doczekaliśmy się sezonu na młodą kapustę 🥬🥕
Mam nadzieję, że kapusta jeszcze Wam nie zbrzydła, bo przed Wami przepis na kapuśniak 🥣 Jest to jednak wersja wegańska i zamiast mięsa użyłam soczewicy 😋
 
Zapraszam! ❤️
 
Przepis na 3 porcje, każda po 300 kcal.
 
Składniki:
 
🥬Bulion warzywny 1,5l
🥬Kapusta biała 600g
🥬Ziemniaki 140g
🥬Cebula 100g
🥬Soczewica czerwona, sucha 60g
🥬Koncentrat pomidorowy 50g
🥬Oliwa z oliwek 20g
🥬Sok z cytryny 10g
🥬Sos sojowy 10g
🥬Koperek 10g
🥬Papryka słodka, ostra i wędzona-1 łyżeczka
🥬Ziele angielskie 2 sztuki
🥬Sol i pieprz do smaku

Przepis:

🥬W garnku rozgrzać oliwę, dodać posiekaną cebulę i ziele angielskie, podsmażyć aż cebula zrobi się szklista.
🥬Do cebuli dodać koncentrat pomidorowy, przyprawy i podsmażać do połączenia składników i uwolnienia zapachu.
🥬Kapustę posiekać, ziemniaki pokroić w kostkę, dorzucić do garnka, wymieszać, dodać soczewicę. Dodać bulion, sos sojowy, sól i pieprz. Gotować pod przykryciem przez 20 min. aż soczewica będzie miękka.
🥬Na koniec dodaj posiekany koperek i sok z cytryny.

Informacja o Cookies

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Musisz zaakceptować by korzystać z serwisu