Łosoś na ragout z soczewicy
Bardzo sycące i aromatyczne danie, które uzupełni zapasy omega 3 i może rozgrzać Cię w chłodniejszy dzień. Łosoś na ragout z soczewicy.
Potrawa na 2 porcje. W jednej porcji mamy 500 kcal
Składniki:
- Łosoś, świeży 200,0 g
- Soczewica zielona 96,0 g
- Seler naciowy 90,0 g 2,0 x Łodyga
- Cebula 50,0 g 0,5 x Sztuka
- Marchew 50,0 g 1,0 x Sztuka
- Seler korzeniowy 30,0 g 0,5 x Plaster
- Oliwa z oliwek 20,0 g 2,0 x Łyżka
- Oliwa z oliwek 5,0 g 0,5 x Łyżka
- Czosnek 10,0 g 2,0 x ząbek
Przepis:
1. Warzywa obieram i kroję w drobną kostkę,
2. Na patelni szklę cebulę, po chwili dodaję marchew, pietruszkę, korzeń selera i seler naciowy,
Razem podsmażam, do zeszklenia,
3. Dodaję soczewicę, 3 szklanki wody i przepuszczony przez praskę czosnek oraz przyprawy. Duszę
pod przykryciem do czasu aż soczewica będzie miękka,
4. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Łososia umyć, osuszyć, oprószyć solą oraz pieprzem, skropić
oliwą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut,