Makaron z masłem orzechowym po tajsku
Jeśli masz tylko 15 min na przygotowanie obiadu, to koniecznie spróbuj tego makaronu. Zaskoczy Cię wyjątkowym smakiem Azii i szybkością przygotowania.
- 80g makaronu ryżowego
- 1 łyżka masła orzechowego
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki oliwy
- 4 suszone pomidory
- 1 łyżeczka oregano
- sól i pieprz
- listki bazylii do dekoracji
Przepis:
Zagotuj wodę na makron, posól. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedź i odstaw. Teraz przygotuj sos z masła orzechowego. W małym rondelku zmieszaj masło orzechowe z oliwą. Dodaj suszone pomidory, oregano, sól i pieprz. Rozgnieć ząbki czosnku na miazgę i dodaj do sosu. Wymieszaj wszystko aż do uzyskania jednolitej konsystencji i podgrzewaj na małym ogniu. Jeśli sos jest zbyt gęsty możesz go rozrzedzić dodając wodę. Makaron rozłóż na talerzach i polej sosem orzechowym. Udekoruj listkami bazylii.