Makaron ze szparagami
Na dzisiejszy obiad proponuję taki oto makaron ze szparagami Szczególnie pyszny, bo podany z kremowym, serowym sosem
Właśnie maj i czerwiec to najlepsze miesiące, aby dostać świeże, dobre i smaczne szparagi ! W pozostałych miesiącach szparagi są również dostępne w sklepach, ale ich wartości odżywcze oraz smakowe są nieporównywanie gorsze od tych z przełomu wiosny i lata.
Przepis na 2 porcje po 635 kcal.
Składniki:
Szparagi 500g
Makaron pełnoziarnisty 150g
Ser cheddar 100g
Śmietana 18% 75g
Oliwa z oliwek 10g
Przepis:
Szparagi pozbawiamy twardych końcówek, następnie kroimy na 3 cm kawałki, główki odkładamy
Na szerokiej, głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz, podsmażamy szparagi bez główek, 4-5 min, pod koniec dodajemy główki.
W międzyczasie gotujemy makaron w osolonej wodzie i ścieramy ser na drobnych oczkach tarki.
Do szparagów dodajemy 2 łyżki wody i dusimy pod przykrywką 5 min.
Ugotowany makaron dodajemy do szparagów, następnie dodajemy śmietanę i ser. Doprawiamy solą i pieprzem.
Podgrzewamy kilka minut do połączenia składników, cały czas mieszając.