Makaron ze szparagami

Na dzisiejszy obiad proponuję taki oto makaron ze szparagami 🍝 🥬 Szczególnie pyszny, bo podany z kremowym, serowym sosem 🧀🫕
 
Właśnie maj i czerwiec  to najlepsze miesiące, aby dostać świeże, dobre i smaczne szparagi ! W pozostałych miesiącach szparagi są również dostępne w sklepach, ale ich wartości odżywcze oraz smakowe są nieporównywanie gorsze od tych z przełomu wiosny i lata.
 
Przepis na 2 porcje po 635 kcal.
 
Składniki:
 
🧀Szparagi 500g
🧀Makaron pełnoziarnisty 150g
🧀Ser cheddar 100g
🧀Śmietana 18% 75g
🧀Oliwa z oliwek 10g

Przepis:

🧀Szparagi pozbawiamy twardych końcówek, następnie kroimy na 3 cm kawałki, główki odkładamy
🧀Na szerokiej, głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz, podsmażamy szparagi bez główek, 4-5 min, pod koniec dodajemy główki.
🧀W międzyczasie gotujemy makaron w osolonej wodzie i ścieramy ser na drobnych oczkach tarki.
🧀Do szparagów dodajemy 2 łyżki wody i dusimy pod przykrywką 5 min.
🧀Ugotowany makaron dodajemy do szparagów, następnie dodajemy śmietanę i ser. Doprawiamy solą i pieprzem.
🧀Podgrzewamy kilka minut do połączenia składników, cały czas mieszając.
 

Informacja o Cookies

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Musisz zaakceptować by korzystać z serwisu