Makaronowa zapiekanka z fetą
Dziś mam dla Was pomysł na obiad lub kolację Jest to makaronowa zapiekanka z pomidorkami koktajlowymi cukinią pieczarkami i fetą
Idealna dla całej rodziny, nada się również do pudełka na wynos
Przepis na 2 porcje po 612 kcal.
Składniki:
Pomidorki koktajlowe 200g
Feta 150g
Makaron 150g
Cukinia 150g
Pieczarka 80g
Oliwa z oliwek 20g
Oregano 10g
Bazylia kilka listków
Sól i pieprz do smaku
Przepis:
Pomidorki, pokrojone pieczarki i cukinię włożyć do naczynia żaroodpornego.
Dodać oliwę. Wymieszać. Po środku naczynia do zapiekania ułożyć ser feta. Posypać oregano
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec w 200°C przez około 30 minut lub do chwili, gdy pomidorki popękają a feta się zrumieni.
W tym czasie ugotować makaron al dente w osolonym wrzątku.
Wyjąć naczynie z piekarnika i wymieszać wszystko razem z rozpływającym się serem feta i pomidorkami. Na koniec dodać odcedzony makaron i ponownie wymieszać, aby ser i pomidory pokryły makaron i posyp świeżą bazylią.