Makaron z boczniakami
Cała prawda o boczniakach: nie dość że są pyszne, łatwe w obróbce to też bardzo zdrowe,
są świetnym źrodłem łatwo przyswajalnego białka, witamin z grupy B, cynku i zawierają związki o działaniu przeciwnowotworowym. Podobnie jak wiele innych rodzajów grzybów, boczniaki można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów.
Ja proponuję Wam szybki, aromatyczny i aksamitny makaron z boczniakami, doskonały na obiad czy kolację. Sprawdzi się też jako lunch do pracy.
Porcja dla 2 osób. W porcji 450 kcal.
250 g boczniaków
150 g makaronu
70 g pora
2 łyżki śmietany 18%
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka masła
1 łyżeczka tymianku
Sól, pieprz
Przepis:
Makaron gotujemy wg. instrukcji na opakowaniu,
Na patelni rozpuszczamy masło z oliwą, podsmażamy drobno pokrojonego pora, solimy, dodajemy pokrojone boczniaki, tymianek, śmietanę i chwilę smażymy żeby smaki się połączyły.
Do sosu grzybowego dodajemy makaron, mieszamy, dekorujemy natką pietruszki.
Smacznego