Makaron z boczniakami

Cała prawda o boczniakach: nie dość że są pyszne, łatwe w obróbce to też bardzo zdrowe,
są świetnym źrodłem łatwo przyswajalnego białka, witamin z grupy B, cynku i zawierają związki o działaniu przeciwnowotworowym. Podobnie jak wiele innych rodzajów grzybów, boczniaki można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów.

Ja proponuję Wam szybki, aromatyczny i aksamitny makaron z boczniakami, doskonały na obiad czy kolację. Sprawdzi się też jako lunch do pracy.

 
Porcja dla 2 osób. W porcji 450 kcal.
 
🍝 250 g boczniaków
🍝150 g makaronu
🍝 70 g pora
🍝 2 łyżki śmietany 18%
🍝 2 łyżki oliwy z oliwek
🍝 1 łyżka masła
🍝 1 łyżeczka tymianku
🍝 Sól, pieprz
 
 

Przepis:

Makaron gotujemy wg. instrukcji na opakowaniu,
Na patelni rozpuszczamy masło z oliwą, podsmażamy drobno pokrojonego pora, solimy, dodajemy pokrojone boczniaki, tymianek, śmietanę i chwilę smażymy żeby smaki się połączyły.
Do sosu grzybowego dodajemy makaron, mieszamy, dekorujemy natką pietruszki.
Smacznego 💚

Informacja o Cookies

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Musisz zaakceptować by korzystać z serwisu