
Marokańska Harira
Jesienna, rozgrzewająca i bardzo aromatyczna zupa harira z ciecierzycy i soczewicy.
- Cebula 1 mała sztuka (50 g)
- Ciecierzyca, gotowana70 g (70 g)
- Limonka1/2 sztuki (30 g)
- Marchew1 mała sztuka (50 g)
- Olej kokosowy1 i 1/2 łyżeczki (15 g)
- Pomidory krojone w kartoniku1/4 opakowania (100 g)
- Przecier pomidorowy1 mały słoiczek (80 g)
- Przyprawy: kmin, imbir, cynamon, papryka słodka i ostra, nasiona kolendry, ziele angielskie2 szczypty łącznie (4 g)
- Soczewica czerwona2 łyżki (30 g)
- Soczewica zielona2 łyżki (30 g)
- Sól1 szczypta (0,2 g)-
- Świeża pietruszka lub kolendra2 łyżeczki (4 g)
Przepis:
Cebulę i marchewkę obrać, a następnie pokroić w kostkę. Na dnie dużego garnka rozgrzać olej, dodać pokrojone warzywa, wymieszać i dodać wszystkie przyprawy. Podsmażać przez około 5 minut na niewielkim ogniu. Następnie dodać pomidory razem z przecierem i wszystko dokładnie wymieszać, smażyć kolejne 5 minut. Na sam koniec dodać soczewice, wymieszać i wlać wodę. Dodać sól, posiekaną pietruszkę lub kolendrę. Przykryć, gotować około 20 – 30 minut od momentu zagotowania się wody – czerwona soczewica powinna się rozpaść, a zielona nie. Wtedy należy dodać ciecierzycę i gotować kolejne 2 minuty. Na koniec spróbować, w razie potrzeby doprawić do smaku solą. Zupę podawać bardzo gorącą, skropioną z sokiem z limonki.