Omlet o smaku szarlotki
Zasługujesz na pyszne i zdrowe śniadanie. Ten puszysty jak pianka omlet o smaku szarlotki wprawi Cię w dobry nastrój.
Omlet posmaruj serkiem naturalnym lub skyrem, podawaj z uprażonych jabłkiem i cynamonem.
Składniki:
- jajko – 2 sztuki
- kefir 4 łyżki
- mąka orkiszowa 1 łyżka
- olej kokosowy 1 łyżeczka
- cukier waniliowy 1 łyżeczka.
Przepis:
Żółtka wymieszaj z mąką, kefirem i cukrem waniliowym. Białka ubij na sztywno. Ubite białka wymieszaj delikatnie z masą jajeczną.
Olej kokosowy rozpuść na patelni. Na rozgrzany tłuszcz wlej masę i smaż na bardzo małym ogniu. Po 3-4 minutach odwróć omlet i smaż jeszcze 2 minuty. Przenieś gotowy omlet na talerz, posmaruj serkiem i posyp jabłkami, złóż na pół. Ja jeszcze posypałam płatkami migdałowymi i skropiłam syropem klonowym. Smacznego 🙂