Pieczony kalafior w panierce z parmezanem
Dzisiejszy przepis to coś dla fanów kalafiora A także fanów prostych przepisów, bo ten naprawdę wiele nie wymaga
Jest to pieczony kalafior pokryty panierką oraz pieczonym serem
Idealny kiedy nie mam zbyt dużo czasu , bo nie musimy kroić kalafiora na różyczki, całość wystarczy umyć i gotowe
Cały kalafior to około 620g, 534 kcal w porcji.
Składniki:
Kalafior 500g
Cytryna 40g
Liście pietruszki 24g
Parmezan 24g
Oliwa z oliwek 20g
Masło 10g
Tymianek 3g
Przepis:
W rondelku rozgrzewamy masło z oliwą, dodajemy otartą skórkę z połowy cytryny ( tylko żółta część), tymianek i posiekaną natkę.
Kalafiora oczyszczamy, umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozpuszczonym masłem z oliwą i ziołami. Posypujemy solą.
Piekarnik rozgrzewamy do 180C i pieczemy 90 min ( jeśli kalafior za bardzo zbrązowieje przykrywamy go folią).
Na 10 min. przed końcem pieczenia posypujemy tartym parmezanem