Pieczony kalafior w panierce z parmezanem

Dzisiejszy przepis to coś dla fanów kalafiora 😁 A także fanów prostych przepisów, bo ten naprawdę wiele nie wymaga 🤯
Jest to pieczony kalafior 🥦 pokryty panierką oraz pieczonym serem 🧀
Idealny kiedy nie mam zbyt dużo czasu ⏱, bo nie musimy kroić kalafiora na różyczki, całość wystarczy umyć i gotowe 👍
 
Cały kalafior to około 620g, 534 kcal w porcji.
 
Składniki:
 
🧀Kalafior 500g
🧀Cytryna 40g
🧀Liście pietruszki 24g
🧀Parmezan 24g
🧀Oliwa z oliwek 20g
🧀Masło 10g
🧀Tymianek 3g
 
 
 

Przepis:

🧀W rondelku rozgrzewamy masło z oliwą, dodajemy otartą skórkę z połowy cytryny ( tylko żółta część), tymianek i posiekaną natkę.
🧀Kalafiora oczyszczamy, umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozpuszczonym masłem z oliwą i ziołami. Posypujemy solą.
🧀Piekarnik rozgrzewamy do 180C i pieczemy 90 min ( jeśli kalafior za bardzo zbrązowieje przykrywamy go folią).
🧀Na 10 min. przed końcem pieczenia posypujemy tartym parmezanem

Informacja o Cookies

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Musisz zaakceptować by korzystać z serwisu