Placki ziemniaczane z cukinią

Placki ziemniaczane z cukinią

Dzisiaj mam dla Was bardzo znany klasyk — placki ziemniaczane 🥔 Nie są to jednak takie zwykłe placki, jednakże z twistem. Dodamy do nich cukinie 🥒!

Dzięki niej placuszki będą wilgotne i soczyste 😋

Komponują się one idealnie z sosem tzatziki na bazie jogurtu naturalnego 🥛🧄 Aż szkoda nie wykorzystać sezonu na młode ziemniaki!

Zapraszam 🥰

 

Przepis na 1 porcję, 540 kcal.

 

Składniki:

🥔Cukinia 200g,

🥔Ziemniaki 200g,

🥔Jajko 1 sztuka,

🥔Cebula 50g,

🥔Mąka pszenna 20g,

🥔Olej rzepakowy 10g,

🥔Oregano 1/2 łyżeczki,

🥔Tymianek 1/2 łyżeczki.

 

Przepis:

🥔Ziemniaki, cebulę i cukinię opłukać i obrać. Zetrzeć warzywa na tarce o średnich oczkach.

🥔Do warzyw dodać jajko, mąkę i przyprawy. Wyrobić masę.

🥔Na patelni rozgrzać olej, łyżką nakładać placuszki i smażyć z obu stron na złocisty kolor. Wyłożyć na talerz.



 

Informacja o Cookies

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Musisz zaakceptować by korzystać z serwisu