Placki ziemniaczane z cukinią
Dzisiaj mam dla Was bardzo znany klasyk — placki ziemniaczane Nie są to jednak takie zwykłe placki, jednakże z twistem. Dodamy do nich cukinie !
Dzięki niej placuszki będą wilgotne i soczyste
Komponują się one idealnie z sosem tzatziki na bazie jogurtu naturalnego Aż szkoda nie wykorzystać sezonu na młode ziemniaki!
Zapraszam
Przepis na 1 porcję, 540 kcal.
Składniki:
Cukinia 200g,
Ziemniaki 200g,
Jajko 1 sztuka,
Cebula 50g,
Mąka pszenna 20g,
Olej rzepakowy 10g,
Oregano 1/2 łyżeczki,
Tymianek 1/2 łyżeczki.
Przepis:
Ziemniaki, cebulę i cukinię opłukać i obrać. Zetrzeć warzywa na tarce o średnich oczkach.
Do warzyw dodać jajko, mąkę i przyprawy. Wyrobić masę.
Na patelni rozgrzać olej, łyżką nakładać placuszki i smażyć z obu stron na złocisty kolor. Wyłożyć na talerz.