Pomysł na śniadanie, Omlet-Tortilla
Jeśli lubicie omlety, ale po prostu ogólnie jajka to myślę, że ten przepis przypadnie Wam do gustu. Jest to omlet-tortilla , która zapewni Wam jednocześnie puszystość jajek, jak i chrupkość pszennego placka Z pomidorami i serem smakuje nieziemsko!
Idealna na śniadanie, obiad jak i kolację.
Przepis na jedną porcję, 470 kcal.
Składniki:
Jaja kurze 2 sztuki
Tortilla 1 placek
Pomidor 100g
Feta 20g
Oliwa z oliwek 5g
Oregano 1 łyżeczka
Sól i pieprz do smaku
Przepis:
Na patelni wielkości tortilli rozgrzewamy oliwę z oliwek, a w międzyczasie kroimy pomidora w plastry. Następnie plastry umieszczamy na patelni, doprawiamy solą, pieprzem i podsmażamy aż pomidory odparują część wody.
W tym czasie w miseczce mieszamy wbite jajka wraz z solą, pieprzem oraz oregano. Gdy całość będzie jednolita, wylewamy masę na pomidory i równo rozprowadzamy.
W rękach kruszymy fetę i posypujemy nią omlet, jeszcze zanim jajka się zetną. Po około 2-3 minutach smażenia przykrywamy omlet tortillą, dociskamy i zakrywamy pokrywką.
Po kolejnych 2 minutach tortillę-omlet przekładamy na talerz i umieszczamy ponownie na patelni, tym razem tortillą w dół już bez pokrywki. Podsmażamy kolejne 2-3 minuty, aż stanie się chrupka.