Rozgrzewająca zupa meksykańska
Nadeszła zima, dlatego właśnie dziś zabieram Was w podróż do Meksyku, gdzie zjemy rozgrzewającą zupę, która zdecydowanie poprawi humor w zimowe dnia jakie przed nami. Zapraszam!
Przepis na jedną porcję, 430 kcal.
Składniki:
Pomidory z puszki 100g
Soczewica 60g
Marchew 50g
Limonka 30g
Ciecierzyca gotowana 30g
Passata 30g
Cebula 25g
Olej rzepakowy 10g
Liście pietruszki 5g
Ziele angielskie 1 sztuka
Po pół łyżeczki: kumin, imbir, cynamon, papryka słodka, papryka ostra, zmielone ziarna kolendry
Sól i pieprz do smaku
Przepis:
Cebulę i marchewkę obrać, a następnie pokroić w kostkę
Na dnie dużego garnka rozgrzać olej, dodać pokrojone warzywa, wymieszać i dodać wszystkie
przyprawy. Podsmażać przez około 5 minut na niewielkim ogniu.
Następnie dodać pomidory razem z przecierem i wszystko dokładnie wymieszać, smażyć kolejne 5 minut.
Na sam koniec dodać soczewicę, wymieszać i wlać wodę. Dodać sól, posiekaną pietruszkę lub kolendrę.
Przykryć, gotować około 20–30 minut od
momentu zagotowania się wody. Wtedy należy
dodać ciecierzycę i gotować kolejne 2 minuty.
Na koniec spróbować, w razie potrzeby