Sałatka z figą i kozim serem

Ponieważ ostatnio w sklepach pojawiły się świeże figi, to wymyśliłam jak wykorzystać ten owoc w pożywnej i zdrowej sałatce. Sałatka z figami, kozim serem i orzechami włoskimi jest lekka a jednocześnie sycąca i szybka w przygotowaniu.

Sałatka:

  • 2 garście roszponki
  • 2 świeże figi
  • 8-9 sztuk orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka miodu
  • 50 g sera koziego

Dressing:
1 łyżeczka miodu
8 łyżeczek oliwy z oliwek

Przepis:

Potrzebny czas: 15 min.
Porcje: 2

Na rozgrzaną patelnię dodaj połamane orzechy włoskie. Praż kilka minut, często poruszając patelnią, żeby nie dopuścić do spalenia.

Dressing:

W małej miseczce lub słoiczku zmieszaj oliwę z oliwek z miodem.
Na dwóch talerzach rozłóż po garści sałaty pokrojone w plasterki figi. Rozkrusz ser, dodaj podprażone orzechy włoskie. Na koniec całość skrop sosem i posyp czerwonym pieprzem.

Informacja o Cookies

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Musisz zaakceptować by korzystać z serwisu