
Sałatka z figą i kozim serem
Ponieważ ostatnio w sklepach pojawiły się świeże figi, to wymyśliłam jak wykorzystać ten owoc w pożywnej i zdrowej sałatce. Sałatka z figami, kozim serem i orzechami włoskimi jest lekka a jednocześnie sycąca i szybka w przygotowaniu.
Sałatka:
- 2 garście roszponki
- 2 świeże figi
- 8-9 sztuk orzechów włoskich
- 1 łyżeczka miodu
- 50 g sera koziego
Dressing:
1 łyżeczka miodu
8 łyżeczek oliwy z oliwek
Przepis:
Potrzebny czas: 15 min.
Porcje: 2
Na rozgrzaną patelnię dodaj połamane orzechy włoskie. Praż kilka minut, często poruszając patelnią, żeby nie dopuścić do spalenia.
Dressing:
W małej miseczce lub słoiczku zmieszaj oliwę z oliwek z miodem.
Na dwóch talerzach rozłóż po garści sałaty pokrojone w plasterki figi. Rozkrusz ser, dodaj podprażone orzechy włoskie. Na koniec całość skrop sosem i posyp czerwonym pieprzem.