Sałatka z pomidorów z sezamem i orzechami.

Jeśli lubisz pomidory tak jak ja, ta sałatka z pewnością przypadnie Ci do gustu. Ma bardzo orzeźwiający smak, a dzięki orzechom jest bardzo sycąca.

  • 2 duże pomidory lub kilka małych
  • połowa cebuli czerwonej
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki sezamu,
  • 2 łyżki migdałów
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1/2 pęczka pietruszki lub kolendry

Przepis:

Cebulę kroimy w piórka, zalewamy sokiem z cytryny i macerujemy przez kilka minut. W tym czasie kroimy pomidory, rozgrzewamy patelnię i podprażamy sezam (uważaj żeby go nie spalić), sezam zdejmujemy z patelni, wsypujemy do miski z pomidorami. Kolejno na patelni podprażamy migdały, następnie kroimy je nożem na mniejsze kawałki, dodajemy do sałatki. Dodajemy sos sojowy, oliwę z oliwek oraz pokrojoną pietruszkę lub kolendrę. Mieszamy i schładzamy aby smaki się uwolniły.

Dodatki:

sałatkę można traktować jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie po dodaniu sera feta, chleba, a oryginalnie jemy ją z białym ryżem 🙂

Informacja o Cookies

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Musisz zaakceptować by korzystać z serwisu