Sałatka z pomidorów z sezamem i orzechami.
Jeśli lubisz pomidory tak jak ja, ta sałatka z pewnością przypadnie Ci do gustu. Ma bardzo orzeźwiający smak, a dzięki orzechom jest bardzo sycąca.
- 2 duże pomidory lub kilka małych
- połowa cebuli czerwonej
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżki sezamu,
- 2 łyżki migdałów
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1/2 pęczka pietruszki lub kolendry
Przepis:
Cebulę kroimy w piórka, zalewamy sokiem z cytryny i macerujemy przez kilka minut. W tym czasie kroimy pomidory, rozgrzewamy patelnię i podprażamy sezam (uważaj żeby go nie spalić), sezam zdejmujemy z patelni, wsypujemy do miski z pomidorami. Kolejno na patelni podprażamy migdały, następnie kroimy je nożem na mniejsze kawałki, dodajemy do sałatki. Dodajemy sos sojowy, oliwę z oliwek oraz pokrojoną pietruszkę lub kolendrę. Mieszamy i schładzamy aby smaki się uwolniły.
Dodatki:
sałatkę można traktować jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie po dodaniu sera feta, chleba, a oryginalnie jemy ją z białym ryżem 🙂