Surówka z brokuła
Brokuł to jedno z moich ulubionych warzyw.
Jest świetny przede wszystkim do dań gotowanych jak makaron, albo zapiekanki. Niewiele osób wyobraża sobie brokuł jako surowy dodatek, dlatego dziś Was zaskoczę.
Jest to SURÓWKA Z BROKUŁA, pyszna, smaczna, a dodatkowo pełna zdrowego błonnika. Sprawdzi się idealnie jako samodzielne danie oraz dodatek do dań głównych. Uwielbiam ją chrupać na kolacje.
Zapraszam!
Przepis na 1 porcję, 402 kcal.
Składniki:
- Brokuł 250 g,
- Jabłko 70 g,
- Papryka czerwona 70 g,
- Słonecznik 20 g,
- Miód pszczeli 12 g,
- Oliwa z oliwek 10 g,
- Musztarda 10 g,
- Ocet jabłkowy 1 łyżeczka,
- Sól i pieprz do smaku.
Przepis:
- Różyczki brokuła, jabłko i paprykę pokroić.
- Pestki słonecznika zrumienić (lekko) na suchej patelni.
- Oliwę, ocet, miód i musztardę wymieszać z odrobiną wody do konsystencji sosu.
- Warzywa i owoce umieścić w misce, wymieszać z sosem musztardowym, doprawić do smaku sola i pieprzem, posypać podprażonymi pestkami.
Smacznego!