Szybki wegański azjatycki bulion

 Tę oto ekspresową zupę przygotujcie w mniej niż 15 minut. Jest to szybki azjatycki bulion pełen ostrych, wydatnych smaków i aromatów. Znajdziecie tam również idealny zastrzyk dla Waszego układu odpornościowego w postaci świeżego imbiru i czosnku. Same pyszności. Dodatkowo dobra wiadomość dla roślinożerców, gdyż zupka jest całkowicie WEGAŃSKA.

 
Przepis na jedną porcję, 440 kcal.

Składniki:


Woda 400ml
Tofu wędzone 80g
Makaron ryżowy 50g
Sos sojowy 3 łyżki
Cebula dymka 20g
Imbir 10g
Sos sriracha/ostry 10g
Sos sojowy 1 łyżka
Szczypiorek 5g
Ząbek czosnku
Olej sezamowy 1 łyżeczka
Oliwa z oliwek 5g
Cukier 1 łyżeczka
Płatki chili 3g
Czosnek granulowany 1 łyżeczka
Algi nori 1/2 arkusza

 

Przepis:

Przepis:
Dymkę pokroić w drobną kostkę. Czosnek oraz imbir zetrzeć na tarce. Składniki umieścić w większej misce, w której będzie podana zupa.
Cukier, sos sojowy (3 łyżki), olej sezamowy, płatki chili oraz drobno porwane nori dodać do posiekanych warzyw i wymieszać. Będzie to nasza baza pod bulion.
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. W tym czasie tofu wędzone rozgnieść widelcem, następnie podsmażyć na oleju. Doprawić sosem sojowym (1 łyżka), ulubionym ostrym sosem (ja użyłam srirachy) oraz czosnkiem granulowanym.
W międzyczasie makaron ugotować w 400 ml wody. Ugotować w nim makaron ryżowy. Można również użyć makaronu błyskawicznego.
Roszponkę przelać wrzątkiem lub gorącą wodą, aby lekko zwiędła.
Wody po ugotowaniu makaronu nie wylewać, zamiast tego wlać ją wraz z makaronem do miski z przygotowaną bazą pod bulion i wymieszać.
Na wierzchu dodać przygotowane tofu oraz liście roszponki. Całość posypać szczypiorkiem.

Informacja o Cookies

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Musisz zaakceptować by korzystać z serwisu