Wegański bowl
Wybuch kolorów z tego zdjęcia zachwyca nie tylko oczy, ale i brzuchy. Jest to wegański bowl pełen zdrowych warzyw. Podany z sosem z tahini na pewno Was zachwyci. Dodatkowo jest to świetny sposób na pozbycie się resztek z lodówki.
Przepis na 1 porcję, 510 kcal.
Składniki:
- Pomidory koktajlowe 100g
- Ciecierzyca gotowana 100g
- Sałata lodowa 50g
- Papryka 50g
- Awokado 50g
- Ogórek 40g
- Kukurydza konserwowa 30g
- Sok cytrynowy 2 łyżki
- Tahini 2 łyżeczki
- Syrop klonowy 1 łyżka
- Oliwa z oliwek 10g
- Mielona słodka papryka 1 łyżeczka
- Sól i pieprz do smaku
Przepis:
- Ciecierzycę odsączyć z zalewy, przepłukać na sicie. Na papier do pieczenie wysypać ciecierzycę, wymieszać
z oliwą 5 g, wędzoną papryka i solą . Pieczemy w 180 C przez 30 min. - Składniki na sos- tahini, oliwa, sok z cytryny i syrop mieszamy, w razie potrzeby dodajemy troszkę zimnej wody
- W misce układamy porwaną na kawałki sałatę, na wierzch obok siebie pokrojone warzywa, odsączoną kukurydzę i upieczona ciecierzycę
- Całość polewamy sosem