Wege burgery z buraka

W ostatni niedzielny obiad nie mieliśmy pomysłu co zrobić z mężem na obiad. Jedyne co było w naszej lodówce to kilka zwiędniętych buraków. Po szybkiej analizie uznaliśmy, że zrobimy z nich burgery. Nie martwcie się, przepis naprawdę nie jest skomplikowany, a naprawdę jest tego wart Nie bądźcie również sceptyczni. Burgery kojarzą się z mięsem, ale tymi wege-burgerami będziecie zachwyceni!

Przepis na 2 kotlety, każdy po 325 kcal.

Składniki:

🍔Burak 200g
🍔Cebula dymka 40g
🍔Bułka tarta 32g
🍔Nerkowce 30g
🍔Orzechy włoskie 20g
🍔Sok z cytryny 12g
🍔Oliwa z oliwek 10g
🍔Liście bazylii 5 sztuk
🍔Oliwa z oliwek 5g (do smażenia)

 

 

Przepis:

🍔Orzechy nerkowca zalej wrzątkiem i pozostaw na 15 min.
🍔Orzechy włoskie pokrusz i podpiecz w piekarniku 3-5 min w temp 180 C aby uwolniły aromat.
🍔Buraki obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach.
🍔Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż posiekana dymkę ze szczypiorkiem, dodaj tarte buraki, dopraw solą.
🍔Do buraków dorzuć podpieczone orzechy i smaż przez kilka minut aby smaki się połączyły.
🍔Do blendera wrzuć odcedzone nerkowce, zawartość patelni, oliwę z oliwek, bułkę tartą, sok z cytryny, posiekaną bazylię, dopraw solą i pieprzem.
🍔Całość zblenduj starając się aby nie rozdrobnić za mocno i nie zrobić pasty tylko strukturę jakby mielonego mięsa.
🍔Uformuj w rękach 2 burgery, ułóż na papierze do pieczenia i wstaw do piekarnika na 25 min, temp 220 C.

Informacja o Cookies

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Musisz zaakceptować by korzystać z serwisu