Wege burgery z buraka
W ostatni niedzielny obiad nie mieliśmy pomysłu co zrobić z mężem na obiad. Jedyne co było w naszej lodówce to kilka zwiędniętych buraków. Po szybkiej analizie uznaliśmy, że zrobimy z nich burgery. Nie martwcie się, przepis naprawdę nie jest skomplikowany, a naprawdę jest tego wart Nie bądźcie również sceptyczni. Burgery kojarzą się z mięsem, ale tymi wege-burgerami będziecie zachwyceni!
Przepis na 2 kotlety, każdy po 325 kcal.
Składniki:
Burak 200g
Cebula dymka 40g
Bułka tarta 32g
Nerkowce 30g
Orzechy włoskie 20g
Sok z cytryny 12g
Oliwa z oliwek 10g
Liście bazylii 5 sztuk
Oliwa z oliwek 5g (do smażenia)
Przepis:
Orzechy nerkowca zalej wrzątkiem i pozostaw na 15 min.
Orzechy włoskie pokrusz i podpiecz w piekarniku 3-5 min w temp 180 C aby uwolniły aromat.
Buraki obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach.
Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż posiekana dymkę ze szczypiorkiem, dodaj tarte buraki, dopraw solą.
Do buraków dorzuć podpieczone orzechy i smaż przez kilka minut aby smaki się połączyły.
Do blendera wrzuć odcedzone nerkowce, zawartość patelni, oliwę z oliwek, bułkę tartą, sok z cytryny, posiekaną bazylię, dopraw solą i pieprzem.
Całość zblenduj starając się aby nie rozdrobnić za mocno i nie zrobić pasty tylko strukturę jakby mielonego mięsa.
Uformuj w rękach 2 burgery, ułóż na papierze do pieczenia i wstaw do piekarnika na 25 min, temp 220 C.