Wegetariańskie leczo
Kiedy nie mam pomysłu co zrobić na obiad, istnieje jedno danie które zawsze ratuje mnie z tarapatów. a jest to leczo ! Jest to danie bardzo proste, wystarczy wszystko wrzucić do garnka , a możliwości na modyfikacje tego dania się niezliczone może być leczo wegańskie, mięsne, z ciecierzycą, na ostro, na łagodnie i wiele innych a ja zaprezentuję Wam dziś leczo wegetariańskie
Przepis na 1 porcję, 368 kcal.
Składniki:
Cukinia 300g
Papryka czerwona 300g
Pomidory krojone z puszki 200g
Cebula 50g
Olej kokosowy 15g
Papryka słodka 1 łyżeczka
Papryka wędzona 1 łyżeczka
Papryka ostra/chili 2 szczypty
Sól i pieprz do smaku
Przepis:
Cebulę, paprykę i cukinię pokroić w kostkę. Na dnie garnka rozgrzać olej, dodać cebulę i mocno zamieszać, podsmażyć przez 2-3 minuty.
Po tym czasie dodać pozostałe warzywa, zamieszać i wsypać wszystkie rodzaje papryki (słodka, ostra i wędzona). Smażyć przez kolejne 10-15 minut do czasu aż papryka będzie całkiem miękka i delikatna.
Na koniec dodać pomidory i dusić przez 5-8 minut. Doprawić solą i pieprzem do smaku.