Wegetariańskie pesto z zielonym groszkiem i nerkowcami

To obiad, który zrobisz w 15 minut. Kusi Cię aby ograniczyć mięso w diecie? Koniecznie wypróbuj ten przepis i ciesz się lekkim smacznym i kremowym pesto, które jest dobrym źródłem antyoksydantów i błonnika.  

  • 200 g makaronu tagliatelle,
  • 150 g mrożonego groszku,
  • mały pęczek dymki ze szczypiorkiem,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 60 ml oliwy z oliwek
  • 60 ml wody,
  • 100 g nerkowców,
  • sok z połowy limonki,
  • 2 garści szpinaku,
  • 400 g cukini
  • 1 mała ostra papryczka
  • 1 łyżka soli

Przepis:

Gotujemy makaron. Groszek zalewamy gorącą wodą. W międzyczasie robimy pesto. Do blendera wrzucamy czosnek, nerkowce, szpinak, wlewamy oliwę, wodę, sok z limonki, sól. Blendujemy do uzyskania kremowej konsystencji. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną dymkę ze szczypiorkiem,  pokrojoną cukinię, chwilę podsmażamy, dodajemy odsączony groszek i zielone pesto, mieszamy. Makaron odsączamy i wrzucamy na patelnię z resztą składników. Wszystko mieszamy aby makaron ładnie pokrył się sosem, posypujemy pokrojoną papryczką.

Informacja o Cookies

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Musisz zaakceptować by korzystać z serwisu