Wegetariańskie pesto z zielonym groszkiem i nerkowcami
To obiad, który zrobisz w 15 minut. Kusi Cię aby ograniczyć mięso w diecie? Koniecznie wypróbuj ten przepis i ciesz się lekkim smacznym i kremowym pesto, które jest dobrym źródłem antyoksydantów i błonnika.
- 200 g makaronu tagliatelle,
- 150 g mrożonego groszku,
- mały pęczek dymki ze szczypiorkiem,
- 3 ząbki czosnku,
- 60 ml oliwy z oliwek
- 60 ml wody,
- 100 g nerkowców,
- sok z połowy limonki,
- 2 garści szpinaku,
- 400 g cukini
- 1 mała ostra papryczka
- 1 łyżka soli
Przepis:
Gotujemy makaron. Groszek zalewamy gorącą wodą. W międzyczasie robimy pesto. Do blendera wrzucamy czosnek, nerkowce, szpinak, wlewamy oliwę, wodę, sok z limonki, sól. Blendujemy do uzyskania kremowej konsystencji. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną dymkę ze szczypiorkiem, pokrojoną cukinię, chwilę podsmażamy, dodajemy odsączony groszek i zielone pesto, mieszamy. Makaron odsączamy i wrzucamy na patelnię z resztą składników. Wszystko mieszamy aby makaron ładnie pokrył się sosem, posypujemy pokrojoną papryczką.