Zapiekana ośmiornica z ziemniakami

Pochodzące z Chorwacji a dokładnie z Dalmacji, pyszne jednogarnkowe danie, doskonałe na szybki obiad lub na ciepłą kolację z przyjaciółmi. Peka, bo tak jest nazywana tradycyjna i bardzo popularna metoda przygotowywania wielu potraw praktycznie w całej Chorwacji. Polega ona na pieczeniu potraw na otwartym ogniu w glinianym lub żeliwnym naczyniu. Może być przygotowana z jagnięciną, cielęciną lub ośmiornicą. Ja przygotowałam danie z ośmiornicą a piekłam w piekarniku i użyłam żeliwnego garnka. 

Porcja dla 4 osób
 
🐙 1 kg ośmiornicy
🐙 600 g ziemniaków
🐙 200 g marchewki
🐙 100 g cebuli
🐙 40 g oliwy z oliwek
🐙 4 ząbki czosnku
🐙 kilka pomidorków koktajlowych
🐙 rozmaryn
🐙 1/3 szklanki białego wina wytrawnego lub bulionu
 
 

Przepis:

Ośmiornicę najlepiej wcześniej ugotować na małym ogniu przez 30 min z dodatkiem ziela angielskiego i liści laurowych. Piekarnik nagrzać do 200C. W międzyczasie obrać i pokroić warzywa. Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z oliwą. W garnku naprzemiennie układać ziemniaki, marchew cebulę, posolić, dodać pieprz, na wierzchu ułożyć pokrojoną na kawałki ośmiornicę, skropić oliwą posypać rozmarynem i pomidorkami. Szczelnie przykryć i piec w piekarniku 80-90 min w połowie pieczenia wlać 1/3 szklanki bulionu lub wina.
 

Informacja o Cookies

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Musisz zaakceptować by korzystać z serwisu