
Zapiekana ośmiornica z ziemniakami
Pochodzące z Chorwacji a dokładnie z Dalmacji, pyszne jednogarnkowe danie, doskonałe na szybki obiad lub na ciepłą kolację z przyjaciółmi. Peka, bo tak jest nazywana tradycyjna i bardzo popularna metoda przygotowywania wielu potraw praktycznie w całej Chorwacji. Polega ona na pieczeniu potraw na otwartym ogniu w glinianym lub żeliwnym naczyniu. Może być przygotowana z jagnięciną, cielęciną lub ośmiornicą. Ja przygotowałam danie z ośmiornicą a piekłam w piekarniku i użyłam żeliwnego garnka.
Porcja dla 4 osób









Przepis:
Ośmiornicę najlepiej wcześniej ugotować na małym ogniu przez 30 min z dodatkiem ziela angielskiego i liści laurowych. Piekarnik nagrzać do 200C. W międzyczasie obrać i pokroić warzywa. Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z oliwą. W garnku naprzemiennie układać ziemniaki, marchew cebulę, posolić, dodać pieprz, na wierzchu ułożyć pokrojoną na kawałki ośmiornicę, skropić oliwą posypać rozmarynem i pomidorkami. Szczelnie przykryć i piec w piekarniku 80-90 min w połowie pieczenia wlać 1/3 szklanki bulionu lub wina.