Zapiekanka warzywna
Brak pomysłu na obiad? Ta oto zapiekanka warzywna poleca się na obiad, jak i na kolację. Przepis świetnie się sprawdzi dla zabieganych osób, ponieważ z łatwością przygotujcie więcej porcji, oszczędzając czas na gotowaniu.
Przepis na 2 porcje, 600 kcal
Składniki:
- Cukinia 300 g
- Bakłażan 200 g
- Ziemniaki 200 g
- Papryka czerwona 140 g
- Jajka 2 sztuki
- Pomidory z puszki 100 g
- Cebula 100 g
- Parmezan 40 g
- Oliwa z oliwek 40 g
- Pieprz, sól oraz ulubione przyprawy
Przepis:
- Warzywa kroimy w kostkę.
- Na dużej patelni, na oliwie podsmażamy cebulę, dodajemy warzywa i dusimy do miękkości, dodajemy ulubione zioła np. oregano.
- Odparowujemy nadmiar wody.
- Zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy jajka, sól, pieprz, mieszamy.
- Wykładamy zapiekankę na formę do pieczenia, posypujemy parmezanem.
- Pieczemy w temperaturze 200°C, 15-20 min do zarumienienia sera.
Smacznego!