Zielone pesto z bazylii.
Nie wiem jak u Was moi drodzy, ale w moim ogrodzie latem nie może zabraknąć bazylii Powiedziałabym, że jest to jedno z najważniejszych ziół W zeszłym roku na tarasie miałam 5 wielkich donic. W tym roku też już nasadzone
A co najlepiej zrobić z bazylii? Oczywiście pesto! Warto zrobić go więcej i trzymać w lodówce w razie potrzeby Nadaje się idealnie do makaronów i kanapek
Składniki:
Oliwa z oliwek 50g
Bazylia 25g
Nerkowce 25g
Parmezan 15g
Czosnek 2 ząbki
Sok z cytryny 5g
Sól i pieprz 2 szczypty
Przepis:
Orzechy lekko podpiekamy na patelni, a parmezan ścieramy na tarce ( można użyć też innego twardego sera np. grana padano, Dziugas czy Bursztyn).
Wszystkie składniki miksujemy w mini malakserze lub ucieramy w moździerzu.