Zupa jarzynowa

Zupa jarzynowa zawsze kojarzy mi się z domem rodzinnym 🍲🥰 Miska pełna pyszności z ziemniakami 🥔 marchewką 🥕 kalafiorem 🥦 i fasolką szparagową 🥬! Palce lizać 😋 W tej wersji mniej kaloryczna, bo zaprawiona jogurtem greckim, a nie śmietaną a tak samo pyszna! Zapraszam 😊
 
Przepis na 2 porcje, w jednej porcji 350 kcal.
 
Składniki:
 
🍲ziemniaki 500g
🍲fasolka szparagowa 150g
🍲kalafior 200g
🍲cebula 50g
🍲masło 1 łyżeczka
🍲oliwa z oliwek 1 łyżeczka
🍲bulion warzywny 4 szklanki
🍲jogurt grecki 40g
🍲koperek do dekoracji
 

Przepis:

🍲W garnku rozgrzać masło i oliwię. W tym czasie cebulę pokroić w kostkę i zeszklić. Dodać obraną i pokrojoną w talarki marchewkę i podsmażać przez ok. 3 minuty cały czas mieszając.
🍲Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, a następnie dodać do garnka. Podsmażać przez ok. 3 minuty co chwilę mieszając.
🍲Dodać bulion i zagotować, a następnie gotować pod przykryciem przez ok. 5 minut.
🍲Z fasolek poodcinać końce i pociąć na kawałki, a kalafiora pokroić w różyczki. Warzywa dodać do zupy. Doprawić solą oraz pieprzem.
🍲Gotować pod przykryciem przez ok. 15 minut aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodać posiekany koperek.
🍲Zupę odstawić z ognia i zaprawić jogurtem greckim (najpierw wymieszać ją ze stopniowo dodawanym wywarem, w ilości około szklanki, następnie przelać do garnka z zupą i wymieszać).

Informacja o Cookies

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Musisz zaakceptować by korzystać z serwisu