Zupa jarzynowa
Zupa jarzynowa zawsze kojarzy mi się z domem rodzinnym Miska pełna pyszności z ziemniakami marchewką kalafiorem i fasolką szparagową ! Palce lizać W tej wersji mniej kaloryczna, bo zaprawiona jogurtem greckim, a nie śmietaną a tak samo pyszna! Zapraszam
Przepis na 2 porcje, w jednej porcji 350 kcal.
Składniki:
ziemniaki 500g
fasolka szparagowa 150g
kalafior 200g
cebula 50g
masło 1 łyżeczka
oliwa z oliwek 1 łyżeczka
bulion warzywny 4 szklanki
jogurt grecki 40g
koperek do dekoracji
Przepis:
W garnku rozgrzać masło i oliwię. W tym czasie cebulę pokroić w kostkę i zeszklić. Dodać obraną i pokrojoną w talarki marchewkę i podsmażać przez ok. 3 minuty cały czas mieszając.
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, a następnie dodać do garnka. Podsmażać przez ok. 3 minuty co chwilę mieszając.
Dodać bulion i zagotować, a następnie gotować pod przykryciem przez ok. 5 minut.
Z fasolek poodcinać końce i pociąć na kawałki, a kalafiora pokroić w różyczki. Warzywa dodać do zupy. Doprawić solą oraz pieprzem.
Gotować pod przykryciem przez ok. 15 minut aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodać posiekany koperek.
Zupę odstawić z ognia i zaprawić jogurtem greckim (najpierw wymieszać ją ze stopniowo dodawanym wywarem, w ilości około szklanki, następnie przelać do garnka z zupą i wymieszać).