Zupa krem z dyni

Pomimo, że jesień czuć już od jakiegoś czasu, to na moim Instagramie jeszcze nie było jej oficjalnego powitania. Czy jest na to lepszy sposób, niż przygotowanie miski pysznego kremu z dyni ? Dynia już jak najbardziej w sezonie, polecam więc wszystkim przygotowanie tej zupy. Dodatkowo na jesienne chłody naszą odporność idealnie wspomogą imbir oraz czosnek dodane do zupy. Zapraszam .

Przepis na 1 porcję, 356 kcal.

Składniki:

– Dynia 200g
– Mleczko kokosowe 50g
– Cebula 50g
– Oliwa z oliwek 10g
– Pestki dyni 10g
– Czosnek 1 ząbek
– Imbir świeży 5g
– Tymianek świeży 3g
– Mielona ostra papryka 1g
– Mielona gałka muszkatołowa 1g
– Imbir przyprawa 1g
– Sól i pieprz do smaku

Przepis:

– Dynię myjemy, obieramy i kroimy w kostkę (jeśli używamy dyni hokkaido nie trzeba jej obierać).
Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na rozgrzanej oliwie.
Po jakimś czasie dodajemy dynią i dusimy do miękkości pod przykryciem, co jakiś czas dodając wodę.
Pod koniec gotowania dodajemy imbir, całość zalewamy wrzątkiem do przykrycia się składników.
Całość doprawiamy solą, pieprzem oraz tymiankiem.
Dodajemy mleczko kokosowe, blendujemy na krem.
Całość posypujemy uprażonymi pestkami dyni.

Informacja o Cookies

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Musisz zaakceptować by korzystać z serwisu