Zupa krem z dyni
Pomimo, że jesień czuć już od jakiegoś czasu, to na moim Instagramie jeszcze nie było jej oficjalnego powitania. Czy jest na to lepszy sposób, niż przygotowanie miski pysznego kremu z dyni ? Dynia już jak najbardziej w sezonie, polecam więc wszystkim przygotowanie tej zupy. Dodatkowo na jesienne chłody naszą odporność idealnie wspomogą imbir oraz czosnek dodane do zupy. Zapraszam .
Przepis na 1 porcję, 356 kcal.
Składniki:
– Dynia 200g
– Mleczko kokosowe 50g
– Cebula 50g
– Oliwa z oliwek 10g
– Pestki dyni 10g
– Czosnek 1 ząbek
– Imbir świeży 5g
– Tymianek świeży 3g
– Mielona ostra papryka 1g
– Mielona gałka muszkatołowa 1g
– Imbir przyprawa 1g
– Sól i pieprz do smaku
Przepis:
– Dynię myjemy, obieramy i kroimy w kostkę (jeśli używamy dyni hokkaido nie trzeba jej obierać).
– Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na rozgrzanej oliwie.
– Po jakimś czasie dodajemy dynią i dusimy do miękkości pod przykryciem, co jakiś czas dodając wodę.
– Pod koniec gotowania dodajemy imbir, całość zalewamy wrzątkiem do przykrycia się składników.
– Całość doprawiamy solą, pieprzem oraz tymiankiem.
– Dodajemy mleczko kokosowe, blendujemy na krem.
– Całość posypujemy uprażonymi pestkami dyni.