Zupa tajska z wędzonym tofu
Na obiad i kolację poleca się pyszna TAJSKA ZUPA z wędzonym tofu
Bez biletu na samolot również da się podróżować i ta zupa z pewnością zabierze Was w niesamowitą podróż !
Przepis może wydawać się skomplikowany, ale obiecuję że jest prostszy niż się wydaje, a naprawdę warto.
Zapraszam!
Przepis na 2 porcje, 438 kcal każda.
Składniki:
– Woda 200 g,
– Mleczko kokosowe 200 g,
– Tofu wędzone 120 g,
– Pieczarka 70 g,
– Brokuł 50 g,
– Marchewka 45 g,
– Limonka 1/2 sztuki,
– Kostka rosołowa 1 sztuka,
– Sos sojowy 2,5 łyżki,
– Olej sezamowy 2 łyżki,
– Imbir 10 g,
– Papryczka chili 1/2 sztuki,
– Czosnek 1 ząbek,
– Ostry sos 1/2 łyżeczki,
– Liście kolendry 10g.
Przepis:
- W garnku rozgrzać olej sezamowy i podsmażyć na nim starty na tarce czosnek, marchewkę, imbir, chili i posiekane liście kolendry. Dusić pod przykryciem do miękkości marchewki około 5 minut.
- Dodać wodę, mleczko kokosowe, sos sojowy, tofu pokrojone w kostkę, pieczarki pokrojone w ćwiartki, brokuła podzielonego na różyczki, skórkę startą z połowy limonki, kostkę rosołową oraz ostry sos. Całość dokładnie wymieszać.
- Zupę zagotować, następnie zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez 15 minut aż warzywa będą miękkie. Co jakiś czas zamieszać.
- Zupę podawać udekorowaną listkami kolendry.