Zupa tajska z wędzonym tofu

Na obiad i kolację poleca się pyszna TAJSKA ZUPA z wędzonym tofu 

Bez biletu na samolot również da się podróżować i ta zupa z pewnością zabierze Was w niesamowitą podróż !

Przepis może wydawać się skomplikowany, ale obiecuję że jest prostszy niż się wydaje, a naprawdę warto.

 

Zapraszam! 

 

Przepis na 2 porcje, 438 kcal każda.

 

Składniki:

 

 Woda 200 g,

 Mleczko kokosowe 200 g,

 Tofu wędzone 120 g,

 Pieczarka 70 g,

 Brokuł 50 g,

 Marchewka 45 g,

 Limonka 1/2 sztuki,

 Kostka rosołowa 1 sztuka,

 Sos sojowy 2,5 łyżki,

 Olej sezamowy 2 łyżki,

 Imbir 10 g,

 Papryczka chili 1/2 sztuki,

 Czosnek 1 ząbek,

 Ostry sos 1/2 łyżeczki,

Liście kolendry 10g.

 

Przepis:

 

  • W garnku rozgrzać olej sezamowy i podsmażyć na nim starty na tarce czosnek, marchewkę, imbir, chili i posiekane liście kolendry. Dusić pod przykryciem do miękkości marchewki około 5 minut.
  • Dodać wodę, mleczko kokosowe, sos sojowy, tofu pokrojone w kostkę, pieczarki pokrojone w ćwiartki, brokuła podzielonego na różyczki, skórkę startą z połowy limonki, kostkę rosołową oraz ostry sos. Całość dokładnie wymieszać.
  • Zupę zagotować, następnie zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez 15 minut aż warzywa będą miękkie. Co jakiś czas zamieszać.
  • Zupę podawać udekorowaną listkami kolendry.
Zupa tajska z tofu

Informacja o Cookies

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Musisz zaakceptować by korzystać z serwisu