Żurek, wersja wegańska

Dziś klasyka polskiej kuchni, czyli żurek ! Tradycyjnie byłby on podany z kiełbasą, boczkiem itp., jednak w tym wydaniu jest on w pełni wegański. Przekona nawet najbardziej zaciętych mięsożerców. Jeśli jednak nie dacie się przekonać do wersji 100% roślinnej zachęcam do dodania jajka. Zapraszam!
 
Przepis na 5 porcji, 130 kcal każda.
 
Składniki:
 
🍲Woda 2l
🍲Pieczarka 200g
🍲Seler korzeniowy 120g
🍲Cebula 100g
🍲Mąka żytnia 90g
🍲Marchew 90g
🍲Jabłko 70g
🍲Por 70g
🍲Pietruszka korzeniowa 50g
🍲Sos sojowy 40g
🍲Czosnek 6 ząbków
🍲Grzyby suszone 10g
🍲Ziele angielskie 2 sztuki
🍲Liść laurowy 2 sztuki
🍲Sol i pieprz do smaku
 

Przepis:

🍲Cebulę obrać i mocno opalić na suchej rozgrzanej patelni
🍲Pora pokroić na kawałki, seler w grubą kostkę, pietruszkę w plasterki, pieczarki w ćwiartki, całe jabłko. Włożyć warzywa do garnka razem z opaloną cebulą, czosnkiem, suszonymi grzybami, sosem sojowym, pieprzem, zielem angielskim, liściem laurowym oraz sporą szczypta soli. Zalać wodą, przykryć i gotować 60 min.
🍲Na koniec wywar odcedzić, (warzywa można przeznaczyć na pastę warzywną do kanapek), a do wywaru wlać żurek. Doprawić do smaku majerankiem, chrzanem i solą.
🍲Można podawać z ziemniakami, jajkiem, śmietaną.
*podana ilość mąki żytniej odpowiada 500 ml żurku

Informacja o Cookies

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Musisz zaakceptować by korzystać z serwisu