Żurek, wersja wegańska
Dziś klasyka polskiej kuchni, czyli żurek ! Tradycyjnie byłby on podany z kiełbasą, boczkiem itp., jednak w tym wydaniu jest on w pełni wegański. Przekona nawet najbardziej zaciętych mięsożerców. Jeśli jednak nie dacie się przekonać do wersji 100% roślinnej zachęcam do dodania jajka. Zapraszam!
Przepis na 5 porcji, 130 kcal każda.
Składniki:
Woda 2l
Pieczarka 200g
Seler korzeniowy 120g
Cebula 100g
Mąka żytnia 90g
Marchew 90g
Jabłko 70g
Por 70g
Pietruszka korzeniowa 50g
Sos sojowy 40g
Czosnek 6 ząbków
Grzyby suszone 10g
Ziele angielskie 2 sztuki
Liść laurowy 2 sztuki
Sol i pieprz do smaku
Przepis:
Cebulę obrać i mocno opalić na suchej rozgrzanej patelni
Pora pokroić na kawałki, seler w grubą kostkę, pietruszkę w plasterki, pieczarki w ćwiartki, całe jabłko. Włożyć warzywa do garnka razem z opaloną cebulą, czosnkiem, suszonymi grzybami, sosem sojowym, pieprzem, zielem angielskim, liściem laurowym oraz sporą szczypta soli. Zalać wodą, przykryć i gotować 60 min.
Na koniec wywar odcedzić, (warzywa można przeznaczyć na pastę warzywną do kanapek), a do wywaru wlać żurek. Doprawić do smaku majerankiem, chrzanem i solą.
Można podawać z ziemniakami, jajkiem, śmietaną.
*podana ilość mąki żytniej odpowiada 500 ml żurku